Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. November 29. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Tovább tárgyal a bérkérdésekről a kormány a pedagógusok sztrájkbizottságával

Tovább tárgyal a bérkérdésekről a kormány a pedagógusok sztrájkbizottságával

Tovább tárgyal a bérkérdésekről és az életpályához kapcsolódó munkaidőrendszerről a kormány a pedagógusok sztrájkbizottságával - derült ki a felek szerdai fővárosi egyeztetése után.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a mintegy négyórás megbeszélés után tartott sajtótájékoztatón kiemelte: a kormány vállalta, ha nem egyidejűleg kerülne sor a pedagógus-életpályához kapcsolódó új munkaidő-számítási rendszer és az új bértábla bevezetésére, az átmeneti időszakra kidolgozza a többletterhek honorálásának, illetve a bérek számításának módját.
Mint mondta, a szakszervezetek által megfogalmazott 20 százalékos bérkövetelésnek plusz 270 milliárd forint a költségvetési vonzata, ezt nem tudják vállalni.
A vonatkozó munkaanyagot egy héten belül eljuttatják a sztrájkbizottságnak és a szakszervezetek megtehetik észrevételeiket - tette hozzá.
Közlése szerint megállapodtak arról is, hogy az esetleges sztrájk idejére az elégséges szolgáltatások meghatározásáért közösen fordulnak állásfoglalásért a munkaügyi bírósághoz.
A minisztérium úgy véli, hogy a sztrájkolók jogait tiszteletben kell tartani, de azoknak a jogait is tiszteletben kell tartani, akik esetleg nem akarnak sztrájkolni, hanem tanítani akarnak, nem beszélve azokról a szülőkről, akiknek egy esetleges munkabeszüntetés pluszterhet jelent - fejtette ki Balog Zoltán.
Somogyi László, az Oktatási Vezetők Szakszervezetének elnöke azt mondta: elsősorban azért nem tudtak dűlőre jutni ebben a kérdésben, mert az új sztrájktörvény szerint nincs tapasztalatuk abban, mit tekinthetnek még elégséges szolgáltatásnak az oktatásügyben.
Kiemelte: ígéretet kaptak arra, hogy amennyiben az új bérezést nem tudják az életpályamodellel együtt bevezetni, nem jár rosszul egyetlen pedagógus sem. Ennek technikai részletein dolgoznak majd - jelezte.
Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke az MTI-nek azt mondta, nagyon kemény tárgyalási fordulón vannak túl, de továbbra is azt szeretnék, ha meg tudnának állapodni.
Nagyon komoly vita van a pedagógusok munkaterhelésének kérdésében, ebben igen eltérőek az álláspontok - értékelt az érdekvédő.
Hozzátette: vita van a pedagógusok bérezése ügyében is, ők azt a megoldást tudják támogatni, amelyet Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár a szerdai fordulón is megerősített, az életpálya bevezetése és a más típusú munkaidő-számítás kizárólag a béremeléssel együtt történjen. Mendrey László megítélése szerint erre van lehetőség. Közölte: az ígért munkaanyag tartalmazza majd, hogy a pedagógusoknak a kötelező óráikon túl milyen feladatokat kell ellátniuk.
Balog Zoltán ehhez azt tette hozzá, továbbra is szeretnék, ha az életpályamodell a béremeléssel együtt indulna el, de ha átmeneti szabályozásra van szükség, akkor hajlandóak gondolkodni, hogy ebben az időszakban milyen kompenzációt tudnak biztosítani.
A sajtótájékoztató után kiosztott háttéranyag szerint a felek megállapodtak abban, a köznevelési hídprogramok kedvezményezett iskolatípusa a szakiskola legyen, illetve a kormány elfogadta a szakszervezeti oldal azon javaslatát, hogy a fővárosi, megyei köznevelési terv elkészítését jogszabály rögzíti majd.
A kabinet vállalta továbbá, hogy a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényt módosítja, és összehangolja a megváltozott fenntartói szerkezetet és az érdekegyeztetés rendjét. Ennek szervezeti kerete a Közalkalmazottak Munkaügyi Tanácsa. A tárgyalások két hét múlva folytatódnak.

Címkék: Oktatás-kormány

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során