Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2014. Június 06. 20:45, péntek | Helyi
Forrás: InfoPalota

Teltház fogadta Nyilasi Tibort a várban

Teltház fogadta Nyilasi Tibort a várban

Az egykori legendás fradista és magyar válogatott játékos pályafutásáról beszélt a várpalotai közönségtalálkozón.

Az egykori Fradi klasszis a Várpalotai Olimpiai Baráti Kör, a Várpalotai Bányász Sportkör, a Rákóczi Telepi Baráti Kör, valamint az önkormányzat meghívására érkezett egykori szülővárosába.

Talabér Márta polgármester asszony a rendezvény legelején köszöntötte az egykori nagyszerű labdarúgót, kellemes időtöltést kívánva a jelenlévőknek.

Nyilasi Tibor, akit tapsvihar köszöntött, mikor belépett a Thury-terembe, kiemelte, büszke arra, hogy Várpalota szülötte, igaz mindössze 4-5 éves koráig élt szüleivel a városban. Mégis, még mindig emlékszik az édesanyja által kedvelt pékségre, a friss kiflik illatára, és a Tési-dombi élményeire, amikor édesapjával nézték a távoli hadgyakorlatokat.

Nyilasi Tibor előadása közben a Thury-várban tartott közönségtalálkozón
Fotó: InfoPalota

Ezek után pályafutására tért ki. Megtudhattuk, hogy Budapestre költözésük után a Margitszigeten kezdett focizni, majd 14 és fél évesen került a Ferencvároshoz, ahol az első focicipőjét is megkapta. Nyilasi még a régi, falelátós Fradi pályán kezdte az edzéseket, és olyan legendáktól tanulták a futballt és a rendet, a játék iránti tiszteletet, a "fradizmust", mint Albert Flórián.

18 évesen lett tagja a felnőtt csapatnak, első meccsét a Komló ellen vívta, ahol cserejátékosként állt pályára. Minderre így emlékezett: "Nagyon ideges voltam, mindenre vágytam csak arra nem, hogy becseréljenek. 13-14 percet játszhattam, és aznap alig tudtam aludni."

Megtudhattuk, a játékosokat és hozzátartozóikat már akkor is szidták, ha hibáztak, így édesapjának, aki legnagyobb drukkere volt, megtiltotta, hogy a meccsekre kijárjon, ő persze mindig kiment, és a meccs végén a villamossal hazasietett, otthon persze érdeklődött a végeredmény után.

Szóba került a '78-as VB előtti barátságos meccs is, melyet a Szovjetunió ellen vívott a magyar válogatott. Akkor a közelgő egy milliós májusi felvonulás előtt a politikai vezetők szóltak nekik, hogy sportszerűen, de nyerjék meg a mérkőzést.

Az argentin VB-n történt kiállítása kapcsán elmondta: "Akkor én és Törőcsik András voltunk a bűnbakok, mégis virágcsokorral fogadtak minket Ferihegyen, nagyon sokat köszönhetünk a szurkolóknak."

A mai magyar foci legnagyobb hibájának azt tartja, hogy hatalmas az érdektelenség, nagyon kevesen mennek ki a meccsekre, de bízik abban, hogy a megfelelő utánpótlás neveléssel, a klubok "gyökereinek" megtartásával és az új stadionokkal javul majd a magyar foci, és többen mennek majd az összecsapásokra is.

"Sajnos a mai magyar gyerekek csak a TV-ben láthatnak igazi sztárokat, nagyon ingerszegény a környezet"

Kérdésre, mely szerint az új Fradi stadion nyitómeccsére jön-e a Chelsea, sejtelmesen annyit válaszolt, nem tud róla.

Öt éves ausztriai pályafutása kapcsán kiemelte, szeretett ott élni, de Budapesten sokkal jobb volt. Tőle, mint külföldi játékostól kétszer annyit vártak a szurkolók és az újságírók, ami a jelenlegi magyarországi focira nem jellemző már.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:57, péntek | Helyi

RENDŐRKÉZEN A SZENT GYÖRGY-HEGYI BETÖRŐ

A Tapolcai Rendőrkapitányság kezdeményezte egy 73 éves férfi letartóztatását.

2024. Március 17. 07:34, vasárnap | Helyi

Szabadság és függetlenség

Hinni a szabadságban - Ünnepi megemlékezés Várpalotán

2024. Március 09. 07:01, szombat | Helyi

Könyvtári papírszínház

Életre keltették Jaót, a kis kaméleont a várpalotai játszóházban

2024. Március 01. 17:58, péntek | Helyi

Régi álmuk vált valóra

Farsangi mulatságot tartott a várpalotai nyugdíjas klub