Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. Március 08. 07:43, szombat | Helyi
Forrás: InfoPalota

Tanári hangverseny a Thury-várban

Tanári hangverseny a Thury-várban

A zene egy olyan nyelv, melyet kevesen beszélnek, de szinte mindenki megért.

Zsúfolásig megtelt a Thury-vár terme a tanári hangversenyre érkezőkkel. A rendezvényre, melyen Talabér Márta polgármester asszonyi is részt vett, pótszékeket kellett hozni.

Az érdeklődőket Fenyvesi Zoltán, a Thuri Gimnázium igazgatója köszöntötte. Beszédében elmondta, az elmúlt években jelentős változások történtek a közoktatásban. Mind a Thuri Gimnázium, mind a Zeneiskola megyei fenntartásból az önkormányzathoz került, így végre nem csak "egyek a sok közül", hanem végre ők lettek a városban "a gimnázium és a zeneiskola."

Rengetegen voltak kíváncsiak a hangversenyre
fotó: InfoPalota

A zene egy olyan nyelv, melyet kevesen beszélnek, de szinte mindenki megért. - hangsúlyozta, majd egy Márai idézettel folytatta: "A zene a legnagyobb kerítő, a legveszedelmesebb csábító. Az értelem szűkölni kezd, mikor zenét hall. A zene értelemellenes. Nem megérteni akar, mint az értelem, hanem szétáradni, feldúlni, lefegyverezni, elcsábítani, megérinti bennünk a titkosat és fájdalmasat, feltárja azt, amit oly gondosan rejtettünk magunk elől, minden eszközzel fegyelmeztünk - olyan, mint a tavaszi vadvíz, feldúlja az értelem által aggályosan parcellázott, megművelt és megmunkált, szabályozott és fegyelmezett területeket. Ahová a zene kiárad, ott az értelem törvényei nem érvényesek többé."

Mi, pedagógusok olyan sok szeretetet kapunk a tanítványainktól, szüleiktől, hogy azt illő meghálálni, ezért születetett meg ez a tanári hangverseny, illetve azért, hogy megmutathassuk diákjainknak, hogy munkával és szorgalommal hova lehet eljutni. - fogalmazott.

A megnyitó után a koncert következett, mely valóban pompás élmény volt a nézők számára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:57, péntek | Helyi

RENDŐRKÉZEN A SZENT GYÖRGY-HEGYI BETÖRŐ

A Tapolcai Rendőrkapitányság kezdeményezte egy 73 éves férfi letartóztatását.

2024. Március 17. 07:34, vasárnap | Helyi

Szabadság és függetlenség

Hinni a szabadságban - Ünnepi megemlékezés Várpalotán

2024. Március 09. 07:01, szombat | Helyi

Könyvtári papírszínház

Életre keltették Jaót, a kis kaméleont a várpalotai játszóházban

2024. Március 01. 17:58, péntek | Helyi

Régi álmuk vált valóra

Farsangi mulatságot tartott a várpalotai nyugdíjas klub