Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. Április 10. 11:53, szombat | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Szinte mindenkit érdekel a bolygó jövője

Szinte mindenkit érdekel a bolygó jövője

Meglepően sokan érdeklődnek a bolygó jövője, a környezetvédelem iránt és tudatosul bennük, hogy saját életükre és a következő generációk sorsára is hatással vannak a környezeti problémák

- derül ki az Alteo energetikai csoport megbízásából készült felmérésből. Egy lakos átlagosan 12 környezetkárosító tényezőt tud felsorolni, a legsúlyosabb gondnak az erdőirtást, a klímaváltozást és a légszennyezettséget tartják a januárban készült országos, reprezentatív kutatás szerint. Bár a különböző demográfiai csoportok eltérően vélekednek ezek jelentőségéről, abban 80 százalékuk egyetért, hogy a környezetvédelem az egész társadalom közös felelőssége.

A válaszadók 92 százaléka bevallottan érdeklődik a környezetvédelem iránt, 82 százalékuk úgy látja, hogy az ő életére is közvetlen hatással vannak a környezeti problémák. A megkérdezettek 63 százaléka szerint a környezetvédelemtől függ a következő generációk sorsa, de közel egyharmaduk nincs meggyőződve arról, hogy ez lenne jelenleg az emberek egyik legfontosabb feladata.

Az eredmények szerint a válaszadók 87 százaléka szorong a klímaváltozástól, közülük is 31 százalék nagyon aggódik a lehetséges következmények miatt. Ez főleg a budapestiekre és az egyetemi végzettségűekre igaz, leginkább ugyanis ők vannak tisztában a bolygót veszélyeztető tényezőkkel.

A kutatás arra is választ keresett, hogy melyek a legismertebb környezeti problémák. A legtöbben az általánosabb vagy az embereket közvetlenül érintő jelenségeket emelték ki, mint például az étel- víz-, energia-, és ruhapazarlás, vagy a globális felmelegedés.

A top három dolog, amit a lakosok megtesznek a zöldebb jövőért: a szelektív hulladékgyűjtés, az energia-, víz- és élelmiszerpazarlás elkerülése, valamint a vásárlás visszafogása. A megújuló energia használata minden tizedik háztartásban merül fel, míg elektromos vagy hibrid autót a válaszadók 4 százaléka vezet.

A legaktívabb környezetvédők az 50 év felettiek és a magasabb végzettségűek.

Címkék: bolygó, föld, jövő

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni