Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2014. Március 28. 13:36, péntek | Helyi
Forrás: InfoPalota

Parázs hangulatú fórum a Készenléti lakótelepen

Parázs hangulatú fórum a Készenléti lakótelepen

Egy helyi úr nagyobb odafigyelést és képviseletet kért az önkormányzat részéről

A fórumra érkezőket Katona Csaba alpolgármester úr köszöntötte, aki beszéde elején kitért korábban közölt cikkünkre, az abban felvetett problémákra reagált.

Az alpolgármester elmondta, a lakótelepnek csak egy része önkormányzati terület, a többi a Bakony Erőmű tulajdona, mégis az önkormányzat tartja évtizedek óta "úgy-ahogy" rendben.

A strand magántulajdonban van, a tulajdonost felszólították a terület rendbetételére, ha nem tesz semmit, a járási hivatal illetékes további lépéseket tenni. A korábbi óvóhely esetében ugyanez a helyzet, a tulajt felszólították, hogy szüntesse meg a balesetveszélyt.

Ezek után a farmokról is szó esett, ahol köztudottan hatalmas szemét található önkormányzati területen. Az alpolgármester szerint a hatalmas hulladékhegy alapja a korábbi épületek széthordásából ott maradt építési hulladék, a beköltözött hajléktalanok tevékenységéből származó "lomis" szemét, illetve vállalkozások, esetleg illegális autóbontók maradéka.

A farmokon lévő szemét egy része
fotó: InfoPalota (archív)

"Komoly költség a szemét elhordás, ártalmatlanítása és lerakása" - mondta Katona, majd hozzátette, a téli időszakból megmaradt egy hónapban a közfoglalkoztatásúakkal a lehető legtöbb szemetet el akarják takaríttatni .
A Baglyasról is szót ejtett, ahol egyre többen élnek életvitelszerűen, holott elmondása szerint lakóingatlanra ott engedélyt senki nem kaphat. Jogik akadályok miatt belterület sosem lesz, és az alpolgármester arra sem lát esélyt, hogy az önkormányzatnak valaha pénze legyen korszerűsíteni az ottani út-és közműhálózatot.

A Baglyas közbiztonságával kapcsolatban elmondta, "valószínűleg nem máshonnan mennek a Baglyasba lopni"

A kérdések során vált igazán parázs hangulatúvá a fórum, hiszen a helyi lakosság a lakótelep összes gondját kihangsúlyozta.

A helyiek portálunknak elmondták, miközben a város többi része fejlődik, felújítások vannak, addig úgy érzik, az önkormányzat szándékosan sorvasztja el a készenlétit.

Szoba került a közösségi terem és az orvosi rendelő hiánya, a gyér buszközlekedés, a közvilágítás, mely számos helyen nem működik, vagy nincs is, a járdák és a házak életveszélyes mivolta.

A helyiek sokszor egymás szavába vágva kérték számon a vízelvezetők hiányát és ésszerűtlenségét, hiszen mint mondták, nagy esőzések idején a Baglyasról leáramló víz a lakótelepen köt ki.

A játszóterek állapota is szóba került, illetve a homokozó, "melyben négy éve nem cseréltek homokot, már tele van féreggel" - panaszolta egy helyi asszony.

Egy helyi úr nagyobb odafigyelést és képviseletet kért az önkormányzat részéről, kérte, hogy a beszedett adóból juttassanak vissza a lakótelepre is, hiszen ők is fizetik az építményadót, a garázsadót, illetve számos vállalkozás is van a közelben, akik iparűzési adót fizetnek.

Katona Csaba a felvetett kérdésekre elmondta, Várpalota költségvetése nagyon szűkös. A tavalyi év adóbevételei 800 millió forint körül mozogtak, míg a korábban elvált Pétfürdő egyedül a Nitrogénművektől szed be ennyit. Megtudtuk, hogy az önkormányzat semmilyen fejlesztést nem tudott önerőből végrehajtani, csak EU-s pénzekből.

"Én nem vagyok híve annak, hogy ide és oda is adjunk valamennyit, mert akkor semmilyen változást nem tudunk elérni. A városfejlesztés csak lépésről-lépésre tud haladni" - hangsúlyozta.

A pályázat, melyből a Tési-domb rehabilitációja megtörtént, a lakótelepre is megírható lett volna, de akkor az önkormányzat a Tési-domb mellett döntött. - emelte ki.

A közbiztonsággal is komoly problémák vannak, hiszen a fémtolvajok a korlátokat, lábrácsokat, használatlan épületeket már teljesen szétlopták, ahogy a korábban varrodaként üzemelt épületből is a berendezést.

A lakossági fórum az estébe nyúlva ért véget.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:57, péntek | Helyi

RENDŐRKÉZEN A SZENT GYÖRGY-HEGYI BETÖRŐ

A Tapolcai Rendőrkapitányság kezdeményezte egy 73 éves férfi letartóztatását.

2024. Március 17. 07:34, vasárnap | Helyi

Szabadság és függetlenség

Hinni a szabadságban - Ünnepi megemlékezés Várpalotán

2024. Március 09. 07:01, szombat | Helyi

Könyvtári papírszínház

Életre keltették Jaót, a kis kaméleont a várpalotai játszóházban

2024. Március 01. 17:58, péntek | Helyi

Régi álmuk vált valóra

Farsangi mulatságot tartott a várpalotai nyugdíjas klub