Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. Július 01. 21:16, kedd | Helyi
Forrás: MTI

NIF: megkezdődik a Várpalotát elkerülő út építése

NIF: megkezdődik a Várpalotát elkerülő út építése

A kétszer kétsávos, fizikai elválasztással kialakítandó elkerülő út első ütemében az 5,9 kilométeres főpályát építenek

Megkezdődik a Várpalotát elkerülő út építésének első üteme, a fejlesztéssel a Veszprém megyei város napi közel 20 ezer áthaladó autó zajától és légszennyezésétől mentesül - közölte a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. kedden az MTI-vel.

A kétszer kétsávos, fizikai elválasztással kialakítandó elkerülő út első ütemében az 5,9 kilométeres főpálya mellett 2,4 kilométer egyéb országos, illetve 2,35 kilométer szervizútat építenek. A nádasdladányi és az ősi bekötőútak különszintű csomóponttal csatlakoznak az új nyomvonalhoz, a beruházás során egyebek mellett két új vasúti hidat, három közúti felüljárót és zajvédő falat építenek.
A tájékoztatás szerint az 5,9 kilométeres szakaszt a közbeszerzésen nyertes, legalacsonyabb árat benyújtó konzorcium, a Dömper Kft., a Subterra–Raab Kft. és a Pannon–Doprastav Kft. alkotta SDD Konzorcium építi, a kivitelezés nettó összege 21,849 milliárd forint. A projekt az Új Széchenyi Terv részeként a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) keretében uniós források felhasználásával valósul meg.
A közlemény idézi Loppert Dánielt, a NIF Zrt. kommunikációs vezetőjét, aki a keddi sajtótájékoztatón elmondta: már közel 23 kilométeren tart a 8-as főút gyorsforgalmi autóúttá történő fejlesztése Székesfehérvártól Herendig. A hajmáskéri csomópontnál épülő felüljárót várhatóan augusztus közepén átadják. A Várpalota elkerülő nyomvonala kedvezőtlen, magas talajvizű altalajon keresztül halad, ezért hosszabb idejű konszolidációs időszakot kell biztosítani, és stabil töltésalapozást kell végezni - mondta. Az építés során közel 30 kilométeres szakaszon közműkiváltást végeznek, valamint felszámolnak és rekultiválnak egy hulladéklerakót is. Az építés idejére a vasútvonalat másfél kilométer hosszan ideiglenesen áthelyezik, így jövőre egy rövid ideig autóbuszos pótlás lesz a szakaszon. Közlése szerint a munkálatok idén a terület előkészítésével, azaz régészettel és tereprendezéssel indulnak.
A NIF közleménye szerint a szakasz második üteme, a 8-as főúti visszacsatlakozásig környezetvédelmi engedéllyel rendelkezik, az engedélyeztetéshez kapcsolódó terveket idén benyújtják a hatóságokhoz, a kiviteli tervek jövő év közepére elkészülnek. A két ütem építése egyszerre fog befejeződni, így a közlekedők az elkerülőt 2017 év végén már használhatják - mondta.

Címkék: 8-as főút, várpalota

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:57, péntek | Helyi

RENDŐRKÉZEN A SZENT GYÖRGY-HEGYI BETÖRŐ

A Tapolcai Rendőrkapitányság kezdeményezte egy 73 éves férfi letartóztatását.

2024. Március 17. 07:34, vasárnap | Helyi

Szabadság és függetlenség

Hinni a szabadságban - Ünnepi megemlékezés Várpalotán

2024. Március 09. 07:01, szombat | Helyi

Könyvtári papírszínház

Életre keltették Jaót, a kis kaméleont a várpalotai játszóházban

2024. Március 01. 17:58, péntek | Helyi

Régi álmuk vált valóra

Farsangi mulatságot tartott a várpalotai nyugdíjas klub