Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Március 12. 05:00, szerda | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Más daganatos betegségeket okozhat a bőrrák

Más daganatos betegségeket okozhat a bőrrák

A bőrrákban szenvedőknek nagyobb a kockázatuk más daganatos betegségek kialakulására is, s különösen magas a 25 év alattiaknál. A bőrrák egyik leggyakoribb fajtája az úgynevezett nem melanómás bőrrák, ami ha időben felismerik, jó eséllyel gyógyítható és ritkán terjed át más szervekre – írja a The Indian Express.

A tanulmány ugyanakkor kimutatta, hogy a bőrrák egy igen komoly indikátora az egyéb, rosszindulatú daganatos betegségek kialakulásának. Bár a megemelkedett kockázat mértéke viszonylag kicsi, az eredmények szerint a korábban nem melanómás bőrrákkal kezelteknek 1,36-szor nagyobb volt az esélyük mintegy 29 fajta daganatos betegség kialakulására. Ezek közül is leggyakoribb a melanoma, a hasnyálmirigyrák, a csont és a felső gyomor-bélrendszer daganatos megbetegedése.

A 25 év alattiak esetében viszont jóval nagyobb, 23 százalékos volt a megemelkedett kockázat. A daganatos megbetegedések egyes fajtáinál azt találták, hogy a hólyag, az agy, a mell, a vastagbél, a máj, a tüdő, a hasnyálmirigy, a prosztata és a gyomor rákos megbetegedéseinek kialakulási kockázata a tanulmány teljes időtartama alatt fokozatosan emelkedett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.