Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Március 26. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Magzatvízből származó őssejt lehet egy bélbetegség gyógymódja

Magzatvízből származó őssejt lehet egy bélbetegség gyógymódja

A magzatvíz lehet a kulcsa a koraszülötteket gyakran sújtó halálos bélbetegségből való gyógyulásnak - írja a BBC. A súlyos gyulladás, az úgynevezett nekrotizáló enterocolitis, tönkreteheti a bél szöveteit és jelentős szervi elégtelenséghez vezethet.

A korai állatkísérletek, amelyeknek eredményei a Gut című szakfolyóiratban jelentek meg, azt mutatják, hogy a magzatvízben található őssejtek képesek meggyógyítani a betegség okozta károkat, s növelik a túlélés esélyét.

A koraszülöttek még nincsenek felkészülve a méhen kívüli életre, s a bél sincs még ilyenkor felkészülve az élelmiszerre. Mintegy minden tizedik koraszülöttnél alakul ki nekrotizáló enterocolitis.

A gyulladás szöveti halálozást okozhat, ami lyukat okozhat a csecsemő beleiben, ezzel súlyos fertőzést okozva. Az anyatej csökkentheti a betegség kialakulásának kockázatát, de az egyetlen hasznos kezelési módszer, az az elhalt szövet műtéti eltávolítása. Azonban a műtét során igen magas, 40 százalékos a halálozási arány.

Dr. Simon Eaton, a University College London gyermekgyógyász professzora a tagja volt annak a csapatnak, amely először vizsgálta a betegség őssejtes kezelésének lehetőségét, mégpedig úgy, hogy azt a magzatvízből nyerik.

Patkányokon végzett kísérlet során laboratóriumi körülmények között azt találták, hogy a befecskendezett őssejt injekció növelte a túlélési időt, javította a belek működését.

Az őssejtek jól ismertek gyulladáscsökkentő hatásukról, de ez az első alkalom, hogy kimutatták, hogy a magzatvízből származó őssejt képes helyreállítani a belekben okozott károkat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: