Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Június 16. 12:35, hétfő | Helyi
Forrás: InfoPalota

Magyar kézen maradt a vár

Magyar kézen maradt a vár

Nagyszabású várjátékkal állítottak méltó emléket az 1566-os várpalotai ostromnak

Nagyszabású várjátékkal állítottak méltó emléket az 1566-os várpalotai ostromnak, amikor a legendás Thury György alig 500 katonával védte meg a várat a tizenhatszoros túlerőben lévő oszmánokkal szemben.

A háromnapos rendezvény a táborok kialakításával kezdődött, vidám hangulatban. A törökök is megérkeztek a vár alá, impozáns sátrakkal, vizipipákkal és káprázatos háremhölgyekkel. Az első nap a felvonulásé volt, a török és a magyar seregek is hangos dobszóval mutatták meg magukat Várpalota népének.

Másnap reggel már korán ébredt a tábor, megelevenedett a vásári forgatag is, melyben a várfal mellett felállított pénzváltó által akár a rendezvény saját pénzével, a palotai tallérral is fizethettünk. Az egész napos jó hangulatról a változatos program gondoskodott. Volt solymász bemutató, agárfuttatás, tevegelés, íjászat. A táborban találkozhattunk őrjárattal, virtuskodással. A szervezők megelevenítettek egy korabeli akasztást is. Az elbeszélések alapján ugyanis Arszlán pasa egy gyönyörű lovat ajándékozott Thurynak, melyet egy betyár "meglovasított", melyért a kor szellemének megfelelően akasztást járt.

Látványos műsor keretében a Thury-pallost is átadták a város vezetésének, mely méltó helyére került a várban.

Este aztán megszólalt a müezzin hangja, imára szólítva a török tábort, nem sokkal utána a várfalak előtt felsorakozott magyar hadak is fohászkodtak, majd indult az ostrom. Muskéták és ágyúk robajától volt hangos a város, majd a csatakiáltások után látványos harc bontakozott ki, melynek egyik fő eleme a magyar lovasság várból való kirontása volt. A nézők hatalmas tapssal fogadták a várat megvédő magyar csapatokat, majd a tűzijáték következett. Az este a féktelen jókedvvé volt, hiszen diadalt ült a város.

Másnap hajnalban indult az a járőrverseny, mely a Thury György által Bécsbe küldött vitézeknek állít emléket. A megmérettetésre 6 csapat jelentkezett. A 25 km-es gyalogtúrát a résztvevőknek hagyományőrző viseletben, fegyverzetben kellett megtenniük, miközben a táv alatt különböző feladatokat kellett végrehajtaniuk. Így gázoltak mellkasig érő tóban, meg kellett jegyezniük egy felderítés információt, utat vágtak a cserjésben, több kilométert tettek meg mezítláb a Várvölgyben, majd a Pusztapalota feletti szirtről egészen a városközpontig cipelték egy szekér alkatrészeit. Volt dombfutás is, melynek során két igen meredek kaptatón rohantak fel a vitézek. A várba visszaérve egy rövid erőnléti edzés vette kezdetét, majd modern eszközök nélküli tűzrakás következett, mellyel egy fáklyát kellett meggyújtani.

A megerőltető járőrversenyen induló hat csapat közül négy ért célba, ebből három teljesítette maradéktalanul a feladatokat, köztük az Atilla Harcosai Várpalotai Barantások csapata.

A Bakonyi Poroszkálók által szervezett rendezvény nagyon jól sikerült, a szervezők és a város elégedett lehet, mert bár nagy volt a csatazaj, és a katonák este mulattak is, de méltóképpen sikerült megünnepelni és megtisztelni az 1566-os hősöket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:57, péntek | Helyi

RENDŐRKÉZEN A SZENT GYÖRGY-HEGYI BETÖRŐ

A Tapolcai Rendőrkapitányság kezdeményezte egy 73 éves férfi letartóztatását.

2024. Március 17. 07:34, vasárnap | Helyi

Szabadság és függetlenség

Hinni a szabadságban - Ünnepi megemlékezés Várpalotán

2024. Március 09. 07:01, szombat | Helyi

Könyvtári papírszínház

Életre keltették Jaót, a kis kaméleont a várpalotai játszóházban

2024. Március 01. 17:58, péntek | Helyi

Régi álmuk vált valóra

Farsangi mulatságot tartott a várpalotai nyugdíjas klub