Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2020. Március 11. 15:00, szerda | Helyi
Forrás: varpalotaihircentrum.hu

Letették az épülő várpalotai uszoda alapkövét

Letették az épülő várpalotai uszoda alapkövét

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, valamint Darnyi Tamás és Wladár Sándor olimpiai bajnok úszók társaságában tették le szerdán délelőtt az új várpalotai tanuszoda alapkövét.

Ünnep a mai nap, mint mindegyik, amikor egy sportlétesítmény építése megkezdődik. Aligha kétséges, hogy egy Csik Ferencről elnevezett parkban lennie kell egy uszodának, hiszen a magyar sport egyik legnagyobb egyéniségéről beszélünk, aki a 100 méteres gyorsúszásban aratott 1936-os olimpiai győzelmével hatalmas tettet hajtott végre. Csik Ferenc azonban nem csak bajnokként, hanem büszke családapaként, elkötelezett orvosként és tanítóként is példaképként állítható elénk. Nem véletlen, hogy annyi iskola, közterület és díj viseli a nevét. Lánya, Csik Katalin Test és lélek harmóniájában címmel írta meg édesapja emlékezetét, amely tökéletes üzenet valamennyi generációnak arról is: mit jelenthet a sport, az úszás mindannyiunknak – mondta el a várpalotai ünnepségen Szabó Tünde.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára az ünnepségen hangsúlyozta: az új létesítmény jól szolgálja majd a kormány azon szándékát, hogy a fiatalok az úszástanulás által figyelmet, fegyelmet is tanuljanak.– A várpalotaiak több évtizedes álma egy uszoda, ami most valósággá kezd válni. Ennek fontos mérföldköve a mai nap, amikor egy időkapszulával üzenünk az utókornak. Köszönettel tartozunk a magyar kormánynak a támogatásért, a források biztosításáért, az állami szervezeteknek, akikkel eddig is jól dolgoztunk együtt, s a jövőben is együtt fogunk működni velük az álmunk megvalósítása érdekében. Emellett köszönöm országgyűlési képviselőnk, Kontrát Károly állhatatos kitartását, hiszen sokat küzdött azért, hogy eljussunk a mai napig. Elődeink a Jó Szerencsét Bányász Olvasókör jóvoltából közadakozásból építették meg az egykori várpalotai uszodát, ahol aztán Csik Ferenc készült fel sikerrel az 1936-os berlini olimpiára, s ért el világraszóló sikert. Ezért is viseli az ő nevét a park, ahol állunk, s ahol megépül az új várpalotai uszoda – mondta el a meghívott vendégek, köztük olimpiai bajnok úszók előtt Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestere.A létesítmény a régi 8-as úttal párhuzamosan helyezkedik majd el, s Makovecz-típusterv alapján épül.

Ami a méreteket illeti, a nagy medence 25 méter hosszú, 15 méter széles és 1,90 méter mély lesz, s kialakítanak majd egy tanmedencét is az úszást még csak tanuló gyermekeknek. A nappali órákban a fiatalok úszásoktatását szolgálja az intézmény, azonban a kora reggeli, az esti, illetve a hétvégi időszakban bárki használhatja majd a várpalotai uszodát. Nemcsak az építés, hanem a létesítmény fenntartása is a magyar állam feladata lesz majd.

Címkék: uszoda, várpalota

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:57, péntek | Helyi

RENDŐRKÉZEN A SZENT GYÖRGY-HEGYI BETÖRŐ

A Tapolcai Rendőrkapitányság kezdeményezte egy 73 éves férfi letartóztatását.

2024. Március 17. 07:34, vasárnap | Helyi

Szabadság és függetlenség

Hinni a szabadságban - Ünnepi megemlékezés Várpalotán

2024. Március 09. 07:01, szombat | Helyi

Könyvtári papírszínház

Életre keltették Jaót, a kis kaméleont a várpalotai játszóházban

2024. Március 01. 17:58, péntek | Helyi

Régi álmuk vált valóra

Farsangi mulatságot tartott a várpalotai nyugdíjas klub