Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Május 10. 18:11, szombat | Helyi
Forrás: kemma.hu

Legnagyobb hadgyakorlatát tartja a honvédség Várpalotán

Legnagyobb hadgyakorlatát tartja a honvédség Várpalotán

Csaknem ötven napon keresztül zajlik, ezerötszáz katona bevonásával és több mint háromszáz harceszközzel A „Tavaszi áttörés 2014” gyakorlat, Várpalota mellett.

A Magyar Honvédség idei legnagyobb, komplex hadgyakorlatát a 25. Klapka György Lövészdandár Parancsnoka, Horváth Gábor dandártábornok nyitotta meg.

A főerők átcsoportosítását követően Horváth dandártábornok a sorakozó alkalmával kiemelte, hogy különösen nagy hangsúlyt kell helyezni a tűrőképességre, toleranciára és a bajtársiasságra. Beszédében elmondta, hogy mindenki törekedjen a biztonságos és professzionális feladat végrehajtásra. Párhuzamosan, több kiképzési feladat zajlik egy időben, a gyakorlótér különböző helyszínein. A tapasztaltabb katonákat kérte, hogy a fiatalabb állományt segítsék, kiemelten figyeljenek rájuk és a birtokukban lévő tudást osszák meg velük. A dandártábornok ezt követően felkérte Szabó György alezredest, a tábori lelkészi szolgálat képviselőjét, hogy áldja meg a felsorakozott egységeket. A tábori lelkész hangsúlyozta a hit és a család fontosságát majd felhívta a figyelmet a katonai szolgálat veszélyeire. Pál Apostol szavait idézte, amely szerint, ha: „Ha Isten velünk, ki ellnünk?”

A Várpalota mellett található több mint száz éves lő – és gyakorlótéren tizenhét katonai szervezet tevékenykedik, kiegészülve az önkéntes tartalékos szolgálatot teljesítő állománnyal.

A komplex hadgyakorlat egyik kiemelt része az MH 25. Klapka György Lövészdandár 1. lövészzászlóalja és a könnyű vegyes zászlóalj második századára épülő nyolcszázas létszámú zászlóalj-harccsoport CREVAL-ellenőrzése (Combat Readiness Evaluation – harckészségi minősítés), amely során a köteléknek bizonyítania kell országvédelmi képességét.

Már a nyitó napon birtokba vették a különféle katonai alakulatok a gyakorlóteret. A békés tavaszi csendet a T-72-es harckocsik, valamint a BTR 80 típusú kerekes páncélozott szállító harcjármű zaja törte meg, amelyek mellett a kézi fegyverek hangja szinte eltörpül. Miközben az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred katonái légvédelmi fegyvereikkel hajtottak végre lőgyakorlatokat. Tehát elkezdődött az áttörés.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:57, péntek | Helyi

RENDŐRKÉZEN A SZENT GYÖRGY-HEGYI BETÖRŐ

A Tapolcai Rendőrkapitányság kezdeményezte egy 73 éves férfi letartóztatását.

2024. Március 17. 07:34, vasárnap | Helyi

Szabadság és függetlenség

Hinni a szabadságban - Ünnepi megemlékezés Várpalotán

2024. Március 09. 07:01, szombat | Helyi

Könyvtári papírszínház

Életre keltették Jaót, a kis kaméleont a várpalotai játszóházban

2024. Március 01. 17:58, péntek | Helyi

Régi álmuk vált valóra

Farsangi mulatságot tartott a várpalotai nyugdíjas klub