Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2014. Február 27. 09:49, csütörtök | Belföld
Forrás: vehir.hu

Jobbik: Megállítanák a kilakoltatásokat

Jobbik: Megállítanák a kilakoltatásokat

Kormányra kerülve a párt eltörölné a hitelszerződések egyoldalú módosítását; a hitel felvételkori árfolyamán forintosítanák a szerződéseket; a bankokat kártérítésre köteleznék a jogtalanul behajtott törlesztések miatt

A jövőbeli Jobbik-kormány érdemben segít majd a devizahiteleseken – ígérte szerdai sajtótájékoztatóján Ferenczi Gábor, a párt megyei elnöke és pápai egyéni képviselőjelöltje.

A devizahitelesek számára az elmúlt négy év sem hozott javulást. 150.000 bedőlt lakáshitelről tudunk, a lakosság a GDP 2-3 százalékát hiteltörlesztésre fordítja, mégis sokan a kilakoltatás rémével kénytelenek szembenézni.

Ferenczi emlékeztetett: 2001-ben az Orbán-kormány tette lehetővé, hogy a bankok egyoldalúan módosítsák a szerződéseket, majd a szocialista kormányok cinkos módon összejátszottak a bankokkal. Ebben az időszakban száznegyvenszeresére emelkedett a deviza alapú hitelek összege. Ezt a pénzt virtuálisan helyezték ki a lakossághoz, valódi fedezetük nem volt, a bankok mégis az árfolyam-ingadozásra hivatkozva sarcolják az embereket.

A Fidesz-KDNP legnagyobb kudarca Ferenczi szerint, hogy csak a felső tízezren tudtak segíteni, azokon, akiknek elegendő megtakarításuk volt a végtörlesztéshez, a kormány marketingeszközökkel próbálta kezelni a helyzetet. Az ellenzékben tevékenykedő Jobbik azonban mindez idő alatt aktív volt: több százezer aláírást gyűjtöttek, kilakoltatásokat akadályoztak meg.

Kormányra kerülve a párt eltörölné a hitelszerződések egyoldalú módosításának lehetőségét; a hitel felvételkori árfolyamán forintosítanák a szerződéseket; a bankokat kártérítésre köteleznék a jogtalanul behajtott törlesztések miatt, és kilakoltatási moratóriumot vezetnének be mindaddig, amíg a devizahitelesek helyzete nem rendeződik. A hitelkárosultak számára soron kívüliséget és illetékmentességet biztosítanának, és megakadályoznák a behajtó-cégek túlkapásait.

A Jobbik február 28-án, pénteken 16.00 órakor a várpalotai Dísz téren tart tüntetést a devizahitelesekért, a rendezvény fő szónoka Kepli Lajos lesz, a párt képviselőjelöltje lesz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 14:40, péntek | Belföld

KSH: a benzin 12, a dízel 1 forinttal olcsóbb a szomszédos országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 609 forint volt, ami megegyezik a régiós átlagértékkel. A szomszédos országokban az átlagár 621 forint volt.

2024. Május 17. 10:04, péntek | Belföld

Orbán Viktor: olyan választás előtt állunk, amely eldönti a háború és béke kérdését

Olyan választás előtt állunk, amely eldönti a háború és béke kérdését, az amerikai választással együtt - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

2024. Május 16. 16:13, csütörtök | Belföld

Kecskeméten folytatta vidéki kampánykörútját Orbán Viktor

2024. Május 16. 16:12, csütörtök | Belföld

Változékonnyá válik az időjárás a pünkösdi hosszú hétvégén