Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2019. December 20. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: mti

Gyerekek is meghaltak, amikor ismét autóba rejtett pokolgép robbant Szíriában

Gyerekek is meghaltak, amikor ismét autóba rejtett pokolgép robbant Szíriában

Kocsiba rejtett pokolgép robbanása megölt öt embert - köztük három gyermeket - a török hadsereg által felügyelt északkelet-szíriai Rász el-Ájn várostól délnyugatra fekvő Tell-Hálef faluban

- közölte csütörtökön a török védelmi minisztérium a hivatalos Twitter-fiókján. A tárca a merényletért a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milíciát tette felelőssé, amelyet terrorszervezetként kezel, és amely ellen október első felében hadműveletet indított a térségben. Ankara szerint az YPG a Délkelet-Törökországban a kurd kisebbség függetlenségéért küzdő szakadár fegyveres csoport, a nemzetközileg is terrorszervezetnek nyilvánított Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szíriai szövetségese.

A határ menti Rász el-Ájnban heves harcok zajlottak, miután a török hadsereg és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) október 9-én Béke Forrás fedőnéven offenzívát indított Északkelet-Szíriában az YPG ellen. A várost jelenleg a török csapatok ellenőrzik.

Az összecsapásoknak az október 17-én született török-amerikai és az október 22-én aláírt török-orosz tűzszüneti megállapodás vetett véget, amelynek következtében az YPG - moszkvai tájékoztatás szerint - visszavonult a török határ mellől. A szíriai kormányellenes felkelők oldalán álló Ankara és a damaszkuszi kormányt támogató Moszkva között létrejött egyezség alapján a határövezeti zónában török és orosz alakulatok közös járőrözést kezdtek. A török-szíriai határ őrizetét a török hadműveleti területen kívül a szíriai kormányerők egységei vették át.

A mostani már a sokadik hasonló támadás volt a térségben a török hadművelet kezdete óta, és egyelőre senki nem jelentkezett elkövetőként.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.