Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2021. Május 15. 09:08, szombat | Belföld
Forrás: Gazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

Elfogadják a magyar védettségi igazolványt a román határon

Elfogadják a magyar védettségi igazolványt a román határon

A román hatóságok elfogadják a magyar védettségi igazolványt - erősítette meg a Maszol.ro portálnak pénteken a határrendészet szóvivője és az Arad megyei tisztiorvos.

A Maszol kitért arra, hogy Szijjártó Péter magyar külügyminiszter és román kollégája, Bogdan Aurescu gyulai találkozóján is téma volt az oltási igazolványok kölcsönös elismerése, és Florin Citu román miniszterelnök is megerősítette a múlt héten a magyar védettségi igazolvány elfogadását, de román-magyar megállapodás nem született a kérdésben. Ezért általános a bizonytalanság az utazni vágyók körében.

A határrendészet Arad és Bihar megyei szakaszát felügyelő nagyváradi regionális igazgatóságának szóvivője, Laura Bondar megerősítette: elismerik a magyarországi védettségi igazolványt, ám hangsúlyozta, hogy karantén-ügyben a tisztiorvosi hivatal az illetékes. A szóvivő emlékeztetett arra, hogy az országos vészhelyzeti bizottság már januárban lehetővé tette, hogy a járványügyi szempontból kockázatosnak számító országból érkező, beoltottságukat bizonyító személyek mentesüljenek Romániában a karantén alól.

Horea Timis Arad megyei tisztiorvos pontosította: a kártya tulajdonosa csak abban az esetben mentesül a karantén alól, ha az oltás második adagjának felvételétől eltelt legalább 10 nap. Azok is mentesülnek Romániában a karantén alól, akik hitelt érdemlően bizonyítják, hogy átestek a koronavírus-fertőzésen a belépés előtt legalább 14, legtöbb pedig 90 nappal, vagy egy igazoltan pozitív személlyel kontaktusba kerültek ez idő alatt.

Védettségi igazolvány nélkül, 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel is elkerülhető a karantén Románia területén, ha a belépő nem marad három napnál (72 óránál) tovább az ország területén - írja a Maszol.ro.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;