Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. November 29. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Drasztikusan emeli a sárga csekkek díját a Posta

Drasztikusan emeli a sárga csekkek díját a Posta

Jelentősen emeli a sárga csekkes befizetést a Magyar Posta. A Népszabadság értesülése szerint 22 százalékos emelés várható januártól. A 112-ről 137 forintra emelt egységárat annak a szolgáltatónak kell megfizetnie, amelyik a csekket kinyomtatja, és akinek a számláján jóváírják a fogyasztók által befizetett összeget.

A szolgáltatók e többletköltséget nem számolhatják fel a fogyasztóknak, ezt tiltják ugyanis a törvények. Egy átlagos távközlési szolgáltatónál pár százmillió forintot jelent az emelés, a piacvezető Magyar Telekomnál, vagy éppen egy áram- és gázszolgáltatónál azonban milliárdokra is rúghat.A Magyar Posta annyit közölt, a költségek jövő évi változása miatt kénytelen ennyivel emelni a szolgáltatás árát.A száz százalékban állami tulajdonú vállalatnak évente több tízmilliárd forint bevétele származik a sárga csekkek után szedett díjból, tehát ez az áremelés önmagában több milliárd forint extra bevételt hoz a cégnek, amely a levelek és csomagok üzletágában jövőre a piac nyitásával kényszerül majd szembenézni. A Magyar Posta azonban válaszában kitért arra, hogy ez nekik nem jelent extra bevételt, egyebekben, az árbevételük 15-16 százaléka származik a sárga csekk forgalomból.

A jegybank felmérései szerint a háztartások 90 százaléka ad fel havonta legalább egy sárga csekket, s egy magyar háztartás átlagosan havonta több mint négy sárga csekket ad fel. A háztartások mintegy harmada azért szereti, mert kényelmes és gyors, holott ez tényszerűen nem igaz: a postára járás sok időt vesz el, a sorbanállás is, ráadásul míg egy sárga csekken feladott összeg jóváírása a szolgáltató számláján 2-3 napot vesz igénybe, az átutalásnál ez ma már négy óra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;