Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2014. Február 13. 17:31, csütörtök | Helyi
Forrás: InfoPalota

Diabétesz klub - Előadás a környezetünk veszélyeztetettségéről

Diabétesz klub - Előadás a környezetünk veszélyeztetettségéről

A rendezvényen mindenkinek lehetősége nyílt vérnyomás - és vércukorszint-mérésre, mellyel nagyon sokan éltek is az összejövetel elején.

Nagyszerű hangulatú, teltházas fórumot tartott a helyi Diabétesz klub.

A rendezvényre sorban érkeztek az érdeklődők, és hamar felhőtlen beszélgetés és jókedv kerekedett.

Velencei József, a Cukorbetegekért Alapítvány Várpalotai Szervezetének kuratóriumi tagja portálunknak elmondta: A minden hónap második csütörtökén esedékes Diabétesz klub legfontosabb eleme a már meglévő cukorbetegek rendszeres ellenőrzése, vérnyomás - és vércukorszint-mérés, illetve, ha van rá lehetőség, koleszterinszint-mérés.

Kiemelte, hogy az alapítvány fontos feladata, hogy amennyiben felkérést kapnak, részt vegyenek a városi rendezvényeken, és szűrővizsgálatokat végezzenek.

Hangsúlyozta, hogy a tagok rendszeresen vesznek részt szakmai előadásokon, kirándulásokon.

Komoly probléma, hogy egyre több a fiatal a cukorbetegek között, akik ráadásul nem is tudnak a betegségükről. - mondta Velencei József.

A rendezvény elején Kóti Lászlóné köszöntötte a résztvevőket, aki bemutatta az esemény fő előadóját, Lukács László tü. századost, katasztrófavédelmi megbízottat, aki a környezetünk veszélyeztetettségéről beszélt.

Nyolc település tartozik a felügyelete alá - mondta a megbízott, ráadásul egy olyan területen, ami komoly vegyipari terhelésnek van kitéve.

Lukács László több témát is a résztvevők elé tárt.

Lukács László tü. százados, katasztrófavédelmi megbízott
fotó: InfoPalota

Elsőként a belvíz veszélyeiről értekezett. Ősi település a legterheltebb ebből a szempontból, de megtudhattuk, hogy a korábban letömedékelt inotai kutak némelyike is ereszt és komoly terhelést jelent a földréteg számára.

Kiemelte az esetleges földrengés veszélyét, emlékeztetve a hallgatóságot az 1985-ös berhidai földrengésre. "Ami egyszer előfordult, újra előfog" - mondta a megbízott, majd hozzátette, hogy a lakossági magatartási szabályok elmondása és betartása lehet a megoldás vészhelyzet esetén. Ennek megismertetése már óvodáskorban fontos feladat.

Kiemelte a kémények kérdését is, a szén-monoxid mérgezés veszélyeit. Felhívta a figyelmet a jelzőkészülékek beszerzésére, és a kéményseprők tevékenységére. A kéményeket karban kell tartani, így fontos beengedni a szakembereket, hogy elvégezhessék munkájukat.

A fórumon szóba került a közösségi szolgálat is. Mint ismeretes, a 2016-ban érettségizők már csak úgy mehetnek vizsgázni, ha 50 óra önkéntes munkát végeznek. Jelen pillanatban is körülbelül egy tucatnyi fiatal tevékenykedik így a katasztrófavédelemnél. - tudhattuk meg.

A rendezvény kötetlen beszélgetéssel, nagyon jó hangulatban ért véget.

Nézzék meg képgalériánkat is:

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:57, péntek | Helyi

RENDŐRKÉZEN A SZENT GYÖRGY-HEGYI BETÖRŐ

A Tapolcai Rendőrkapitányság kezdeményezte egy 73 éves férfi letartóztatását.

2024. Március 17. 07:34, vasárnap | Helyi

Szabadság és függetlenség

Hinni a szabadságban - Ünnepi megemlékezés Várpalotán

2024. Március 09. 07:01, szombat | Helyi

Könyvtári papírszínház

Életre keltették Jaót, a kis kaméleont a várpalotai játszóházban

2024. Március 01. 17:58, péntek | Helyi

Régi álmuk vált valóra

Farsangi mulatságot tartott a várpalotai nyugdíjas klub