Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2014. Június 02. 07:31, hétfő | Helyi
Forrás: MTI

A negyedik helyen végzett a Veszprém

A negyedik helyen végzett a Veszprém

Negyedik lett az MKB-MVM Veszprém a férfi kézilabda Bajnokok Ligájában, miután a kölni négyes döntő vasárnapi helyosztóján, izgalmas végjáték után 26-25-re kikapott a spanyol Barcelonától.

Mindkét csapat jó védekezéssel és kapusteljesítménnyel rukkolt elő az első félidőben. Később aztán négy góllal meglépett a magyar bajnok, de magára talált a rivális, amely előbb egyenlített, majd jobban bírta idegekkel az izgalmas hajrát is. A katalánok játékosa, Siarhei Rutenka 11-szer volt eredményes.
Ezzel együtt a Veszprém történelmet írt, hiszen első magyar csapatként jutott be a 2010 óta létező négyes döntőbe. Ebben a szezonban három magyar klub is pályára léphetett Final Fourban: a Veszprém előtt a Győr a női BL-ben, a Szeged a férfi EHF Kupában diadalmaskodott.

A 3. helyért:
Barcelona (spanyol) - MKB-MVM Veszprém 26-25 (9-10)
---------------------------------------------------
Köln, Lanxess Aréna, 20 ezer néző, v: Gusko, Repkin (fehéroroszok)
gól: Rutenka 11/7, Sarmiento 6, Karabatic 4, Lazarov 3, García 2, illetve Ilic 7/4, Nagy 5, Chema Rodriguez 4, Vilovski 2, Gulyás 2, Dzsamali 2, Iváncsik G. 1, Ugalde 1, Ruesga 1

A veszprémi edző, Carlos Ortega játékosként hatszor nyert BL-t, míg Nagy László 2005-ben és 2011-ben győzött a legrangosabb kupában a katalánokkal.
A bronzmeccset kihagyta a veszprémi beállós, Sulic, mert az elődöntős könyökléséért és kiállításáért egy mérkőzésre szóló eltiltást kapott. A lelátón a magyarok voltak fölényben, mert sok német is a Veszprémnek szurkolt.
A kapuban Fazekas kezdett, akinek május 5-én eltörött a keze, és azóta nem játszott. Parádésan nyitott, hétméterest is fogott, és csak a hatodik percben "avatták fel". A túloldalon Sterbik is elkapta a fonalat, így alig esett gól. Sok pontatlan átadás és előkészítetlen lövés is akadt. Az első negyedóra 3-3-mal zárult, a Barcelonából csak Rutenka volt eredményes, a magyar bajnoknál Nagy dobott két gólt.
A 24. percig a Veszprém-Rutenka meccs 6-6-ra állt, akkor a volt veszprémi Lazarov indulása után először vezetett a Barca. Ekkor pályára lépett - mi több, góllal debütált - a Veszprém iráni átlövője, Dzsamali, aki a BL Final Four történetének első ázsiai játékosa lett, pedig öt hete térdszalagszakadást szenvedett.
A második félidő elején Gulyás villant kétszer, majd Dzsamali is eredményes volt, 13-9-nél pedig időt kért a Barcelona. Sarmiento adott új lendületet csapatának, ráadásul Ilic hétméterest rontott. Hamar jött az egyenlítés (38. perc, 13-13), aztán az utolsó veszprémi meccsét játszó Iváncsik Tamás kihagyott egy büntetőt.
Időt kért a Veszprém is, mert kicsit szétesett a védekezése. Amíg a magyar csapatnak meg kellett harcolnia a gólokért, addig a katalánok viszonylag gyorsan tudtak eredményesek lenni. Alilovic beállásával ismét feljavult a kapusteljesítmény, elől pedig Ilic vette a vállára együttesét.
Az 52. percben, 20-20-nál Nagyot kiállították, és először lépett meg két góllal a Barcelona. Azonos létszámban ugyan visszajött a Veszprém, ám az izgalmas utolsó percben vitatható ítélettel sújtották. A játékosuk, élükön a csapatkapitány Nagy Lászlóval hevesen reklamáltak, és a lelátó is nagy füttyel fogadta a döntést. A támadás végén Karabatic - aki a szombati elődöntőben a büntetőpárbajban egyedül rontott a Flensburg ellen - betalált, és ezzel eldőlt a harmadik hely sorsa.
Carlos Ortega, a Veszprém vezetőedzője büszke volt csapatára, bár szomorú is a vereség miatt. Kijelentette: "A szombati vereség után talpra álltunk, jól harcoltunk. Külön köszönet a szurkolóinknak, hogy elkísértek minket Kölnbe. Sajnálom, hogy így alakult, mert szerettünk volna nyerni, és volt is rá esélyünk."
Xavier Pascual, a Barcelona trénere szintén elismeréssel szólt együtteséről: "Az elődöntős kudarc után tudtuk motiválni a játékosokat a remek Veszprém ellen. Nagyon kemény, izgalmas és szoros meccs volt, örülök, hogy végül a harmadik helyen zártunk."
A lefújás után a veszprémi játékosok jelezték: a fehérorosz bíróknak több "érdekes" ítéletük volt - főleg a végjátékban -, ugyanakkor nem kívántak erre hosszabban reagálni. Nagy László szerint a hajrábeli negatívumok mellet pozitívum, hogy a szombati vereség után felállt a csapat, volt ereje, és esélye is volt a győzelemre.
"Egy góllal kikaptunk, de aki látta a meccset, elmondhatja, hogy nyerhettünk volna" - jegyezte meg a csapatkapitány.
A nyáron eligazoló Iváncsik Tamás elmondta: vegyes érzések kavarogtak benne a lefújás után.
"Optimistán vártam a négyes döntőt. Sajnos szombaton sok hibával játszottunk, és tulajdonképpen magunkat vertük meg. Nagyon bíztam benne, hogy most javíthatunk, de éppen hogy kikaptunk megint, és most ez nem rajtunk múlott. Boldog vagyok, hogy itt lehettünk" - mondta.
Schuch Timuzsin szerint jövőre ismét célba lehet venni a Final Fourt, és jobban kell játszani, hogy előrébb jussanak a negyedik helynél.
"Vasárnap már sokkal jobb volt a játék, mint szombaton. Sajnálom, hogy nem jött össze, de a csapat mindent megtett a sikerért. Így alakult" - mondta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:57, péntek | Helyi

RENDŐRKÉZEN A SZENT GYÖRGY-HEGYI BETÖRŐ

A Tapolcai Rendőrkapitányság kezdeményezte egy 73 éves férfi letartóztatását.

2024. Március 17. 07:34, vasárnap | Helyi

Szabadság és függetlenség

Hinni a szabadságban - Ünnepi megemlékezés Várpalotán

2024. Március 09. 07:01, szombat | Helyi

Könyvtári papírszínház

Életre keltették Jaót, a kis kaméleont a várpalotai játszóházban

2024. Március 01. 17:58, péntek | Helyi

Régi álmuk vált valóra

Farsangi mulatságot tartott a várpalotai nyugdíjas klub