Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. Február 15. 08:55, szombat | Helyi
Forrás: InfoPalota

A magyar katona helytállása - Kétezer janicsárt emelt fel Allah az üstökénél fogva a paradicsomba

A magyar katona helytállása - Kétezer janicsárt emelt fel Allah az üstökénél fogva a paradicsomba

Elstartolt A Diadal Napja rendezvénysorozat

1566-ban Thury György várkapitány maroknyi seregével, 498 magyar katonával megvédte Palotát Arszlán pasa 8000 fős seregével szemben. Ez városunk történetének legdicsőbb időszaka. A Diadal Napja elnevezésű rendezvénysorozat nyitóakkordja volt a Bálint nap - a magyar katona helytállása című ismeretterjesztő történelmi előadássorozat, valamint az a rajzpályázat, melyet az iskolások között hirdetett meg a Szindbád.

A díjazott alkotásokat az előadások előtt kiállították a Nagy Gyula Galériában, majd az eredményhirdetés következett.

Katona Csaba alpolgármester köszöntötte az ifjú alkotókat. Kiemelte, hogy munkáikban tükröződik az odafigyelés, az utánajárás, hiszen a legtöbben kiválóan mutatták be a kor öltözetét, fegyverzetét, harcmodorát. Nehéz volt a döntés - hangsúlyozta az alpolgármester, majd hozzátette, a színek használatát, a térlátást, a kompozíciókat együtt vizsgálták, természetesen az életkornak megfelelően. Külön kiemelte a Vásárhelyi Tagiskolát, ahonnan a legtöbb pályamű érkezett.

A díjakat Katona Csaba alpolgármester adta át
fotó: InfoPalota

Díjazottak:

Alsó tagozat:

1. Vetró Mira; 2. Bognár Zsófia; 3. Slemmer Jázmin

Felső tagozat

1. Pandúr Zsolt; 2. Nagy Eszter; 3. Németh Luca

Különdíjasok:

Fodor Gábor, Bene Alexandra, Bite Alexandra, Németh Sarolta

Pandúr Zsolt, a felső tagozatos korosztály első helyezettje kérdésünkre, mely szerint miért tartotta fontosnak, hogy induljon a pályázaton, viccesen megjegyezte: "mert Thury leverte a törököket", majd hozzátette, várpalotaiként fontosnak érzi, hogy megemlékezzen a hősökről.

Katona Csaba portálunknak elmondta, a vár történetének legdicsőbb időszaka Thury várkapitánysága idejére tehető. Amióta turisztikai attrakcióként működik a vár, azóta keresik a megfelelő lehetőséget arra, hogy mihez is kötődjön a vár kultusza. Tartottak már Mátyás-napot, Reneszánsz-napot, az idei évben pedig arra gondoltak, hogy visszatérnek a helyi hőshöz, aki talán a leghitelesebben kapcsolódik Várpalota történetéhez.

Németh Sarolta különdíjas alkotása

Az alpolgármester bízik abban, hogy a várpalotai lakosság is egyre inkább magáénak érzi Thury Györgyöt. A rajzpályázat is ezt a célt szolgálta az iskolások körében.

Hangsúlyozta, érdemes ma már a várba ellátogatni, hiszen felújításra került, állandó és időszakos kiállításoknak is helyet ad.

Az előadások elején Krausz Anna szavalta el a Vitézi ének című verset, majd Csepin Péter, a Bakonyi Poroszkálók elnöke köszöntötte az érdeklődőket és hagyományőrző társait, majd kijelentette: "Célunk, hogy kiépítsük a városban Thury György kultuszát."

Csepin Péter és Zsolnay Gábor

Az értekezések sorát Zsolnay Gábor nyitotta meg, aki nagyszerű előadást tartott Szigetvárról. Őt követte Budai László, aki a XVI. századi palotai életet mutatta be. Vass Gergő a török hatásokról a kunok népi kultúrájában, dr. Zachar Péter az 1848-as szabadságharcról, a magyar huszár diadaláról, Ádám Barnabás a hagyományőrzés szerepéről, Oláh Tibor a párbajról, istenítéletekről és bajvívásról, míg Kátai Zoltán Balassi koráról és zenéjéről beszélt.

Tekintse meg képgalériánkat is:

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:57, péntek | Helyi

RENDŐRKÉZEN A SZENT GYÖRGY-HEGYI BETÖRŐ

A Tapolcai Rendőrkapitányság kezdeményezte egy 73 éves férfi letartóztatását.

2024. Március 17. 07:34, vasárnap | Helyi

Szabadság és függetlenség

Hinni a szabadságban - Ünnepi megemlékezés Várpalotán

2024. Március 09. 07:01, szombat | Helyi

Könyvtári papírszínház

Életre keltették Jaót, a kis kaméleont a várpalotai játszóházban

2024. Március 01. 17:58, péntek | Helyi

Régi álmuk vált valóra

Farsangi mulatságot tartott a várpalotai nyugdíjas klub