Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2014. Február 26. 08:23, szerda | Helyi
Forrás: InfoPalota

A kommunizmus áldozataira emlékeztek a Thury-várban

A kommunizmus áldozataira emlékeztek a Thury-várban

A színvonalas rendezvény Gábris József szavalatával indult, Döbrentei Kornél, Halottak napi vers című alkotását hallhattuk.

"Nekünk csak a hazugság maradt" - kezdte beszédét a rendezvény mottójával Gágó Zsolt, a Palotai Turul Társaság elnöke.

Gágó Zsolt
fotó: InfoPalota

Az elmúlt negyven év legfőbb eszköze a hazugság volt. Elhazudták Istenünket, elhazudták a Szent Korona misztériumát, elhazudták a parasztcsaládok földjeit, szerzetesrendek épületeit, és mindez mély sebet hagyott a nemzetben. - hangsúlyozta.

A hazugság mind a mai napig tart, hiszen a teljes megtisztulás elmaradt a rendszerváltás során is.

Balról jobbra: vitéz Horváth Csaba, Tóth Iván, vitéz Dobszai Zsolt
fotó: InfoPalota

Nemcsak az akkori elítéltek, hanem a mély sebek miatt mi, gyermekek és unokák is áldozatai vagyunk a kommunizmusnak. - emelte ki, majd egy gitáros, énekes szám után bemutatta az este résztvevőit.

Tóth Iván urat, aki az 1945-1956 között elítélt Politikai Elítéltek Közösségének tagja, valamint a Vitézi Rend részéről vitéz Horváth Csaba, országos törzskapitány, illetve vitéz Dobszai Zsolt székkapitány urakat.

Dobszai úr Tóth Iván életrajzát ismertette röviden, majd a volt politikai fogoly, Iván bácsi megható előadása következett, mely élő történelemkönyvként lebegett mindenki előtt a teremben.

Elmondta, a Politikai Elítéltek Közössége (PEK) fő célkitűzése, hogy megismertesse a mai generációkat a kommunista diktatúra szörnyűségeivel, hogy megmutassák örök tanúságul, hogy milyen volt abban az időszakban élni.

Tóth Iván
fotó: InfoPalota

Nyugalmazott történelemtanárként rendkívül hiteles képet festett a korszakról, bemutatta a magyar kommunista diktatúra kialakulását Jaltától egészen 1956-ig, illetve saját meghurcolását.

Megtudhattuk, hogy ő maga egy akkor illegális kereszténydemokrata szervezkedésben vett részt, mely miatt 1953 szeptemberében elhurcolta felesége mellől az ÁVH, majd első fokon 6, másodfokon 8 évet kapott, melyet Márianosztrán kezdett meg szörnyű, embertelen körülmények között.

Vitéz Dobszai Zsolt az előadás után emlékkönyveket adott Gágó Zsoltnak, a Palotai Turul Társaság elnökének, Lukács Péter alelnöknek, Talabér Márta polgármesterasszonynak és Katona Csaba alpolgármesternek.

Vitéz Horváth Csaba díszoklevelet adott át a Palotai Turul Társaságnak az eddigi önzetlen munkájáért, melyet nemzeti hőseink emlékezetének megtartásáért végeztek, végeznek a városban.

A rendezvény végeztével a résztvevők Schmidt Ferenc vezetésével megkoszorúzták a Faller iskola falán lévő emléktáblát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:57, péntek | Helyi

RENDŐRKÉZEN A SZENT GYÖRGY-HEGYI BETÖRŐ

A Tapolcai Rendőrkapitányság kezdeményezte egy 73 éves férfi letartóztatását.

2024. Március 17. 07:34, vasárnap | Helyi

Szabadság és függetlenség

Hinni a szabadságban - Ünnepi megemlékezés Várpalotán

2024. Március 09. 07:01, szombat | Helyi

Könyvtári papírszínház

Életre keltették Jaót, a kis kaméleont a várpalotai játszóházban

2024. Március 01. 17:58, péntek | Helyi

Régi álmuk vált valóra

Farsangi mulatságot tartott a várpalotai nyugdíjas klub