Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. Február 07. 17:27, péntek | Helyi
Forrás: InfoPalota

A helyi értékeket ünnepelte a város

A helyi értékeket ünnepelte a város

Első ízben rendeztek Helyi Értéktár Napot Várpalotán

A várpalotai Thury-vár ugyancsak hős védőjéről elnevezett rendezvénytermében került megrendezésre a város első értéktár napja, melyet Galambos Szilvia, a Helyi Értéktár Bizottság elnöke nyitott meg.

Köszöntőjét egy mottóval kezdte, mely szerint "Hited gondolattá válik, gondolatodból szó lesz, szavadból tett, tettedből szokás, szokásodból érték, értékből sors.". Az önkormányzati képviselő kiemelte, első ízben rendeznek ilyen eseményt a városban, melynek megtervezése során arra törekedtek, hogy közös élményt tudjanak nyújtani a közösségnek.

Őt követte Dr. Kontrát Károly parlamenti államtitkár, aki köszöntőjében hangsúlyozta azt a komoly munkát, mely a helyi értéktárak felépítésével elkezdődött. Nagyon fontos a helyi értékek összegyűjtése és gyarapítása, valamint azok bemutatása. Éppen ezért a rendezvényt mérföldkőnek nevezte a város életében.

Sokan kíváncsiak voltak a kiállított tárgyakra, ételekre
fotó: InfoPalota

Dr. Horváth Zsolt, a Veszprém Megyei Értéktár Bizottság elnöke "Nemzeti értékek, helyi értéktár jelentősége" címmel tartott vetítéssel egybekötött előadást, ahol a résztvevők megismerhették a bizottságok munkáját és kialakulásuk törvényi hátterét. Kiemelte, minden közösség maga döntheti el, hogy mi kerüljön be helyi értéktárukba, mit tartanak arra érdemesnek. Veszprém megye zászlóshajóként vesz részt a munkában, számos településen már működnek a helyi bizottságok.

Sikerként emelte ki a Pannon Ifjúsági Értékőr Hálózatot, mely szintén megyei kezdeményezés. Az értékőrök a helyi közösségek ifjú önkéntesei, akik segítenek összegyűjteni, adminisztrálni és a felszínen tartani a helyi értékeket. Ma már közel száz, 14 és 30 év közötti fiatal tevékenykedik a hálózatban.

Az előadás során kiderült, hogy az Ajka Kristály, a Herendi Porcelán, a Badacsonyi Kéknyelű, Lőrincze Lajos életműve, valamint a Theodora ásványvíz az elsők között nyertek felvételt a Megyei Értéktárba, melyek közül a Herendi Porcelán már a Hungarikumok közé is bekerült.

A köszöntők és az előadás között Forgács Zsuzsanna népdalénekes, valamint Dragomir Virág furulya előadását csodálhatták meg a résztvevők.

Ezek után következtek Várpalota város, és a térség értékei, melyekről részletes előadásokat láthattunk. Így sokat megtudhattunk a Thury-várban látható, XIV. századi falfreskókról, a római kori halomsírokról, a bakonyi cifraszűrről, a védett homokbányáról, a longobárd sírokról, avar kori temetőkről, valamint a Szabó-féle védett homokbánya földtani értékeiről.

Az előtérben mindezek alatt a környéken alkotó népművészek, valamint termelők műveit, termékeit csodálhattuk és kóstolhattuk meg.

Tekintsék meg képgalériánkat is:

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:57, péntek | Helyi

RENDŐRKÉZEN A SZENT GYÖRGY-HEGYI BETÖRŐ

A Tapolcai Rendőrkapitányság kezdeményezte egy 73 éves férfi letartóztatását.

2024. Március 17. 07:34, vasárnap | Helyi

Szabadság és függetlenség

Hinni a szabadságban - Ünnepi megemlékezés Várpalotán

2024. Március 09. 07:01, szombat | Helyi

Könyvtári papírszínház

Életre keltették Jaót, a kis kaméleont a várpalotai játszóházban

2024. Március 01. 17:58, péntek | Helyi

Régi álmuk vált valóra

Farsangi mulatságot tartott a várpalotai nyugdíjas klub